Powrót
Ucząc się od najlepszych, czyli zwiedzanie magazynu firmy ZREMBUD
We wtorek klasa 1P miała przyjemność poznać funkcjonowanie sąsiadującego z naszą szkołą magazynu wysokiego składowania firmy ZREMBUD sp. z o.o. Prezes firmy pan Tomasz Kunc opowiedział nam o tym, jak wygląda przyjęcie surowców do magazynu, badanie ich jakości, składowanie na regałach typu drive-in oraz oznakowanie. Dowiedzieliśmy się, że wszystkie składniki używane do produkcji wafelków marki Mondelez są pod ścisłą ochroną sanitarną, zarówno ze strony Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jak i samych pracowników. Aby chronić żywność, zachowane są tu ścisłe procedury oraz obostrzenia: kamery, pułapki na owady i gryzonie oraz wszelkie konieczne normy i przepisy. Surowce i produkty składowane są na paletach drewnianych EPAL lub CHEP. Palety te muszą być poddane procesowi fumigacji po to, aby zniszczyć wszelkie szkodniki. Wózki widłowe pracujące w magazynie, zwane "budkami telefonicznymi", posiadają udźwig 1 tony, ponadto są małe ze względu na to, aby mogły wjechać w alejki regałów. Magazyn pracuje w systemie dwuzmianowym (w dni robocze) oraz 8 godzin w weekendy. Obejrzeliśmy proces skanowania danych z etykiet logistycznych oraz poznaliśmy wiele ciekawostek i podpowiedzi przydatnych w przyszłej pracy logistyka. Wiemy już, że nieprzyjemne zapachy najlepiej zneutralizować mieloną kawą, że prześwity w otworach wejściowych w obronie przed gryzoniami nie mogą być większe niż 0,5 cm, że każdy magazyn lubi kolor niebieski..., a nie lubi szkła... Standardowo na jedną naczepę tira ładuje się 33 palety, a z magazynu ZREMBUD słodkie wyroby gotowe jadą w kontenerach do Gdańska, a stamtąd drogą morską np. na Islandię.
Dziękujemy za ogrom wiedzy logistycznej przekazanej nam przez właściciela firmy i z niecierpliwością czekamy na kolejną lekcję w praktyce, tym razem związaną z najnowszą innowacją-patentem, którego autorem jest pan Tomasz Kunc.
Grzegorz Dawid, 1P